Aydın Türkiye kestane üretiminin yüzde 42 si karşılamakta. Yaylalara göç eden üreticiler, zorlu hasada başladı. Yaklaşık 15-20 metre yüksekliğindeki ağaçlara tırmanarak yapılan hasatta erkek 600 lira kadınlar ise 250 lira yevmiye alıyor. Kestane hasadının zorluğunu dile getiren işçiler, dalın çarpmasıyla gözünü kaybedenlerin olduğunu ayrıca ağaçtan düşerek belini kıranların olduğundan bahsetti.
Aydın Tarım ve Orman Müdürlüğü‘ nden edinilen bilgiye göre, 73 bin 234 dekar alanda senede 27 bin ton kestane üretilen Aydın, Türkiye‘ de üretilen 63 bin 579 ton kestanenin %42 sini karşılamakta.
Bölgede en çok üretimin yapıldığı Eğrikavak Yaylası da hasat heyecanın yaşandığı yerlerden bir tanesi. Hasadı zor olan kestane için kadınlar 250, erkekler ise ağaçların yüksekliğine göre 600 liraya kadar yevmiye alıyor. „Sırıkçı“ adı verilen erkek işçiler ellerinde ki yaklaşık 3 metre olan sırıklarla 15-20 metre uzunluğundaki ağaca çıkıyor. Ardından cambaz dikkatiyle dalların üzerinde duran işçiler ellerindeki sırıklarla kestaneyi düşürüyor. Kestanelerin tamamının yere düşürülmesinin ardından ise kadınlar devreye giriyor. Kestane dikenli bir yapıya sahip olduğu için kadınlar eldiven giyerek yaklaşık 50 kilogramlık çuvallara kestaneleri topluyor. Daha sonrasında erkek işçiler çuvalları kuyulara boşaltıyor. Kestaneler dikenleri çürümesi için yaklaşık olarak 1 ay kuyuda bekliyor ve bir ayın sonunda makineyle ayıklanıp sofralara hazır hale getiriliyor.