2022 yılında Duisburg -Essen Üniversitesi Türkiye Araştırmalar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hacı Halil Uslucan‚ın daveti üzerine Essen’e gelerek Duisburg’da yaşayan Türk göçmenlerin dernekleşme sürecini ve kurulmuş bu derneklerin faaliyetleri kapsamında..
Duisburg`ta bulunan Türk -Alman İş Adamları ve Akademisyenleri Derneği (TİAD e.V.), kültürün gelişmesine katkı sunmak amacıyla düzenlediği seminerlere bir yenisini daha ekledi. „Almanya’da Türk Diasporası“ konulu seminere konuşmacı olarak davet edilen Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Alptekin, katılımcılara, Almanya’da hızla yükselişe geçen Türk diasporasının tarihi ve günümüzdeki ilerleyişine dair önemli bilgiler aktardı.
2022 yılında Duisburg -Essen Üniversitesi Türkiye Araştırmalar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hacı Halil Uslucan‚ın daveti üzerine Essen’e gelerek Duisburg’da yaşayan Türk göçmenlerin dernekleşme sürecini ve kurulmuş bu derneklerin faaliyetleri kapsamında Türk diasporasının durumunu analiz eden Doç. Dr. Yavuz Alptekin, yürüttüğü bu çalışma kapsamında derlediği istatistiksel bilgileri seminerde dinleyicilerle paylaştı.
Çalışma kapsamında Essen ve Duisburg şehirlerinde 58 Türk derneği ile görüşmeler yapan Doç. Dr. Yavuz Alptekin 58 dernek başkanı ve 260 dernek üyesi ile anket yaptıklarını ifade ederek tüm bu derneklerin yönetim kurulu üyelerinin eğitim durumlarından mali durumlarına kadar birçok konuda sosyal profillerinin titizlikle çıkarıldığının ve çalışmaya eklendiğinin altını çizdi.
“Almanya’da Bir Diaspora Ortaya Çıkmazsa Dünyanın Hiçbir Ülkesinde Çıkma İhtimali Yok”
Yaptıkları çalışma ile elde edilen verilerin, Almanya’da bir Türk diasporasının başlamış olduğunu gösterdiğini belirten Doç. Dr. Alptekin, önemli bir kısmını tamamladıkları çalışmaya dair analizlerini ve toplanan tüm verileri dinleyicilere aktardı.
Almanya’da yaşayan Türklerin yoğun olarak yaşadığı bir şehir olması sebebiyle Duisburg kentinin araştırma sahası olarak belirlendiğini ifade eden Doç. Dr. Yavuz Alptekin, konuşmasına şöyle devam etti:
„Yurt dışında ortalama 7 milyon uluslararası göçmen konumunda Türk var. Bu insanların ayrı ayrı hareket etmeleri durumunda bir diasporadan bahsetmek mümkün değil ancak bir dernek çatısı altında toplanmaları durumunda bir lobileşmeden, diasporadan, toplumsal bir güçten bahsedebiliriz. Yaklaşık 7 milyon uluslararası Türk göçmenin 3 milyonu Almanya’da yaşıyor. Eğer Almanya’da bir Türk diasporası ortaya çıkmazsa dünyanın diğer ülkelerinde de ortaya çıkmaz diyebiliriz. Çünkü tek başına Almanya’da 3 milyon Türk yaşarken geriye kalan 3 milyonu da dünyanın diğer ülkelerine dağılmış durumdadır. Dolayısıyla Almanya’daki 3 milyon Türk’ün çok daha güçlü bir diaspora olarak ortaya çıkabileceğini düşünüyoruz.”
“Almanya’da İlk Türk Diasporası Solingen Vakası ile Başlamıştır”
Doç. Dr. Yavuz Alptekin: “Duisburg ve Essen’de Türk dernekleri ile ilgili yaptığımız çalışmanın verileri bize gösteriyor ki 1961 yılında misafir işçi olarak gelen insanımız bir yerden sonra uluslararası göçmen statüsünden çıkmıştır. 1983 yılı bu anlamda bir milattır. 1983 yılında Helmut Kohl hükumetinin çıkardığı „Geri Dönüşü Teşvik Yasası“ ile yaklaşık 700 bin insanımız, aileleriyle birlikte Türkiye’ye geri dönmüştür. O tarihten sonra her şeyi göze alarak Almanya’da kalmak isteyenler misafir işçi statüsünden çıkarak 1993 yılına kadar uluslararası göçmen olarak yaşamaya devam etmişlerdir. 1993’te meydana gelen Solingen Vakası gibi üzücü bazı hadiselerden sonra ise ilk kez bir diaspora olarak ortaya çıkmaya başlamışlardır. 2022 yılında TÜBİTAK desteğiyle yaptığımız çalışmanın bu gözlemimizi desteklediğini görüyoruz. Artık bir Türk diasporası ortaya çıkmaya başlamıştır. Önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde güçlü bir diaspora ortaya çıkacaktır diye düşünüyoruz.” dedi.
Seminerin sonunda dinleyicilerin sorularını yanıtlayan Doç. Dr. Alptekin, programı noktalamadan önce TİAD Başkanı Erkan Dural şahsında tüm yönetim kuruluna ve üyelerine, veri toplama sürecinde verdikleri desteklerden dolayı teşekkürlerini sundu.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)